綠悠雅苑 Greenview Villa 業主討論區

搜索
 距離「綠悠雅苑」關鍵日期:
查看: 4584|回復: 19

將來綠悠可否安排村巴專門針對返工及放工時間接載大家

其實將來業主立案發團可唔可以安排啲村巴, 專係返工同放工時間接載大家呢?  
好似海濱花園咁, 星期一至六早上7:20-8:50 及 晚上 5:50-7:00 (星期六下午沒有車的), 約10-20分鐘一班車,
指定幾個時間及地點上落車, 車費自付, 村巴會車大家去新蒲崗, 九龍灣及官塘返工及放工時間返綠悠.  
連8號風球落左, 都有車返工

海濱花園都有安排村巴去中環, 金鐘及灣仔,  不過我見青衣返香港區都算方便, 但返官塘區都好遠下, 見其他人post 塔42c 要成個鐘, 無位坐既話要企成個鐘都幾慘下.  
我見海濱花園村巴安排真係幾好, 慳左好多返工時間唔洗同人迫地鐵迫巴士, 所以係度提議一下, 唔知大家覺得好唔好

唔好

提議當然好好, 但羊毛出自羊身上, 管理費必然大增. 有幾多人搭到也成疑!

以綠悠地點而言,我覺得冇咁既必要。步行十幾鐘唔使就到地鐵,又有總站綠van到葵芳,亦有巴士總站及分站到各區。對我而言,咁既情況已經很足夠了

綠悠雅苑樓下有一村巴由青衣邨開往尖沙咀
http://hkbus.wikia.com/wiki/居民巴士NR45線

同為青綠街開出,偉景花園有村巴開往灣仔
http://hkbus.wikia.com/wiki/居民巴士NR403線

去九龍東,好似唔覺有。

不過綠悠只得九百幾戶,真係唔知有冇牙力開呢啲。
海濱花園20棟樓五千七戶,同綠悠差好遠。

我只係覺得, 得一架42c 巴士出九龍東實在太少車程時間又長, 又無位坐.,
如果多架van 仔出 新蒲崗, 九龍灣及官塘就好啦! 不過 Pak 都講得啱既, 得九百幾戶, 未必爭取到

我想問下除左地鐵,付近有咩車直去中環?

我E+係海濱人,兩條村巴確係好方便

不過都係嗰句,海濱人口多好多倍............

比起村巴,我更加想青衣碼頭開返渡輪服務,不過都係冇乜可能,越來越少人搭船。

迪士尼開業近十年 ,個碼頭都係冇人肯開渡輪服務。
荃灣碼頭得返每日兩班來往珀麗灣有等於冇。