綠悠雅苑 Greenview Villa 業主討論區

搜索
 距離「綠悠雅苑」關鍵日期:
查看: 2474|回復: 26

綠悠區議會選區分界圖,本區區議員資料。

我地和青衣邨是同一選區,現任議員任期至2015,
資料如下:
陳笑文先生                    
席位:
民選議員
選區:
青衣邨
職業:
全職區議員
所屬政治聯繫:
-
區議會服務:
葵青區議會議員
                                        交通及運輸委員會委員
                                        地區設施管理委員會委員
                                        康樂及文化委員會委員
                                        社區重點項目督導委員會委員
地址:
                                        青衣青衣邨宜偉樓地下12號
電話:
                                                                                2434 0910/ 9400 0132
傳真:
                                                                                2433 4626
電郵地址:
                                                                                [email protected]

有意見要反映比議員知,唔知呢位議員,做得好唔好,有冇鄰居本身係青衣邨人﹖

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?立即註冊

住左青衣咁多年真係未見過佢...

政績就真係巴閉囉
今年為左青衣邨班人可以有位坐出市區
反對44延長去青衣碼頭,但其實延長之後44係會加車,同埋相應措施係41A會係旺角後上公路直接返青衣
你自己諗下佢個表現啦

延伸閱讀:http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-828136-1-2.html

最近網上唔少討論巴士路線嘅post,都好似好多人唔滿意陳議員以綠悠雅苑即將入伙為由,搞到大家可能冇特快車坐...

silm0818 發表於 2014-4-22 20:01

政績就真係巴閉囉

我好耐冇搭巴士了
我多數渣車,
巴士重組真係唔係好識,
不過咁多人都話佢唔好,
都唔方會好得去邊。

silm0818 發表於 2014-4-22 20:01

政績就真係巴閉囉

公道啲講句,如果你係陳笑文議員,你見到青怡花園、青衣邨,甚至偉景花園側閘,都有掛橫額反對44搬總站嘅時候,你敢唔敢唔反對?真係想下屆唔連任咩。
或者你係住緊青衣,但係未必住緊山下呢區,如果想瞭解下青怡花園、青衣邨,偉景花園掛嘅banner,唔介紹聽日upload分享下。

我自己都有搭41A, 44,都想41A行西廊變特快,亦都唔介意44搬去青衣碼頭,但係同時要尊重各邨立案法團嘅意見,佢哋都係居民代表。

Pak 發表於 2014-4-22 20:15
最近網上唔少討論巴士路線嘅post,都好似好多人唔滿意陳議員以綠悠雅苑即將入伙為由,搞到大家可能冇特快車 ...

其實係一個因果關係。要41A改特快,就要44延長去青衣碼頭補償。
因為41A行西九龍走廊之後,碼頭會少咗41A去長沙灣、深水埗,就要44延長。
問題係44總站附近屋苑,都唔想44搬總站,令41A改特快實行唔到。

咁當然陳議員可能考慮到業委會既聲音啦,畢竟呢D委員會都掌握左幾重要既票源
但與此同時,碼頭區居民同張議員十分支持改動,張議員甚至係新民黨田北長既拍檔
再加埋運輸署同政府既巴士路線重組政策,呢鋪都幾難唔改44/41A
唯一可以爭議既係44能唔能足以應付旺角至美孚一帶既客源,呢個又牽涉到41分流既問題

好似話上次開會後,因為反對太多,青衣既巴士重組暫時擱置左﹖

Pak 發表於 2014-4-22 20:15
最近網上唔少討論巴士路線嘅post,都好似好多人唔滿意陳議員以綠悠雅苑即將入伙為由,搞到大家可能冇特快車 ...

你好~我是在這選區土生土長快30年的市民
對於陳笑文議員 我地好多人都睇唔過眼
please support us~上黎我地群組睇下
https://www.facebook.com/NoMoreChanSiuMan/
感謝