綠悠雅苑 Greenview Villa 業主討論區

搜索
 距離「綠悠雅苑」關鍵日期:
查看: 3224|回復: 13

[Tower 2] 地腳線發黑,疑因地下水喉漏水,客服不受理,有片睇

有冇人知咁樣其實係咪地下水喉漏水,先會令外門框同牆腳線發黑呢?
https://youtu.be/JJdjRjLnU4A

請問我可以點做?

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?立即註冊

我單位都有同樣問題, 1座中層H室

其實之前都有post 講左,
應該係全屋苑都有同樣事情發生,
我之前換過一次, 幾個月後都發黑, 我無再整佢啦.

有機會係花洒制與水喉接駁位滲或漏水,引致墻內有水或有濕氣,如果是漏水就要搵水喉匠處理喇,因為係入墻所以應該是頗麻煩的。

我家情況比你仲嚴重,發覺到浴室花灑位置周圍瓷磚發潮嚴重,應該是牆內水管漏水,地上積水太多先會發黑

我二座低層都有漏水,露台滲水,浴缸底漏水,通知管理處,露台有派人處理,但浴室管理處一樣回信話保養期已過,找水喉師傅檢查過,原來浴缸底積了一缸水,有一呎水深,面積六呎x兩呎,應該有一段彼很長時閰,見議大家反影,應該是質量問題

219949 發表於 2016-11-28 23:18
我二座低層都有漏水,露台滲水,浴缸底漏水,通知管理處,露台有派人處理,但浴室管理處一樣回信話保養期已 ...

請問系請左師傅起晒地磚嗎?大概幾多費用到?

跟進中,管理處說保養期半年已過,但那一缸積水並非短時間內形成,凊理后,兩星期后約再有二杯積水,估計那缸積水刑成已超過一年,管理處要有專業報告才會受理

我向香港公正行問價,調查滲水原因專業報告要$10,000

219949 發表於 2016-12-4 15:55
跟進中,管理處說保養期半年已過,但那一缸積水並非短時間內形成,凊理后,兩星期后約再有二杯積水,估計那 ...

有冇相片分享?一呎水深,面積六呎x兩呎好像很大空間,有冇滲水落樓下?
水喉師傅用咗幾錢?邊度走啲水去積?兩星期后又用咩方法淸積水?