綠悠雅苑 Greenview Villa 業主討論區

搜索
 距離「綠悠雅苑」關鍵日期:
樓主: 小捣蛋

无钱

Kobe matthew, 我和你在7樓的想法一樣, 但不少其他業主唔係咁想法, 所以我电郵問清楚, 一年前我用电話問過, 佢話遅些覆, 但無收到回覆。今天打去, 無人聽。

Kobe matthew, 譬如我2個女兒一起申請, 但落業主名時, 佢係准許只落第一申請人名, 第2人唔係業主都得。但第2人以後都不可再申請新居屋。因以房協角度看, 第2人已經抽到綠悠。
如果申請時係未滿18歲的子女, 我就未知得唔得。

如果除去綠悠户 籍先有無年期限制?

Wing123, 我無聽過有户藉這個身份, 只有申請表上的名字, 我大女要靠她妹妹的名字, 才可家庭申請, 就算細女唔係業主, 也一生不能再申請居屋。

但以前 聽人講不是除左名,再申請居屋嗎?(唔通講公屋除名去申請居屋)?

因為我係用綠表申請.....如果用公屋計法.....戶籍住戶係可以用白表抽居屋.....抽中左之後就要喺公屋除名......ahsang師兄講嘅都有道理......呢方面就真係要問屋協/房委會先清楚........

Wing123 發表於 2016-1-21 17:22
但以前 聽人講不是除左名,再申請居屋嗎?(唔通講公屋除名去申請居屋)? ...

那是綠表申請人,  2013年4 月, 申請綠悠時綠表户藉身份。
這身份 2013年 5 月購買綠悠後, 不再有。

但業主美美 的女兒只有约5歲, 寫咗係家庭成員, 唔夠18歲, 也不是業主。到她滿18歲時俾唔俾, 就要問房協。

大家都在苑友我用我的經過講下,我之前都是買政府的,我女女十八歲申請退出,即是白表申請左現在的綠悠雅苑了。

Hunghung, 如果你的女兒和她另一個18歲的弟弟, 2人作家庭申請綠悠, 但業主只寫女兒名, 咁她弟弟可否今年申請新居屋呢? 如果唔得, 咁有無得向房協申請, 除去户藉, 使能申請新居屋?