綠悠雅苑 Greenview Villa 業主討論區

搜索
 距離「綠悠雅苑」關鍵日期:
返回列表 發新帖
樓主: GV2888

[問] 綠悠去港島南區

thanks 各位鄰居 , 其實因為我成日要去鴨脷洲/香港仔嗰邊, 想睇下有咩最放便, 等我懶得就懶啫,
最後今日去香港仔係坐mtr 到香港站再轉70到香港仔,
由出門口到香港仔一個鐘多D

唔計香港仔隧道塞車,
東涌線轉70號應該最快了

我早上也去鸭梨洲返工,其实有几个选择
最快就有两条线差不多,全程大约一小时
1,楼下座小巴去地铁站转港岛线去香港站,交易广场转590特快巴士
2.早上楼下有几部948P几个站就到港岛怡和落车,行去转590特快巴士
3,楼下41A到旺角转171,不过红隧好多车,时间要视乎几时出到隧道。(不建议)
如果收工就唔好甘座啦。因为香港仔去铜罗湾好塞车,红隧也一样
鸭梨洲座小巴或巴士去到香港仔转970X,971,973任意一条巴士到西区海底隧道转948

mukwo 發表於 2016-2-4 20:40
我早上也去鸭梨洲返工,其实有几个选择
最快就有两条线差不多,全程大约一小时
1,楼下座小巴去地铁站转港岛 ...

1. 為何不乾脆去青衣站搭東涌線﹖

yun 發表於 2016-2-6 12:45
1. 為何不乾脆去青衣站搭東涌線﹖

是东涌线往香港站

mukwo 發表於 2016-2-6 16:10
是东涌线往香港站

thanks
但我們這裡去地鐵站,坐小巴應該快不過走路多少﹖