綠悠雅苑 Greenview Villa 業主討論區

搜索
 距離「綠悠雅苑」關鍵日期:
查看: 5787|回復: 21

[Tower 3] 好激氣!! 房協交間滲水屋比我!!!

驗完樓,發現左廁所同走廊幅分隔牆成幅都滲晒水。驗樓師睇完評估後得出結論係, 拆, 拆, 拆!!!

要拆廁所地磚,因為防水層已失效,需重做防水。

要拆地板,個地底已濕透,地板遲早都吽到黑晒,其實係邊位已經有發黑。

重要拆埋門框,成個框腳爛晒,一拆重要拆廁所同埋主人房。

驗樓師話幅牆滲水我都有懷疑,之後佢羅部機出來度先至證實。

收左樓後就咁望落間屋無乜野,點知驗左後先知搞成咁。
真係唔知房協點做監管,雖然係平實樓,都唔應該交滲水屋比我!!!

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?立即註冊

好誇張,要大執,幾時先入得伙…
可以考慮去索償

除非承辦商不肯維修,否則好難索兵償
樓主換個角度諗,現在發現好過入伙後才發現
在頻內暫時只有一個滲水個案,最緊要發現得早

照睇幾張相未必係墙身渗漏,有可能装修期間爆厠所供水喉,大量水由厠所門湧出有浸湿地板及由地脚索水上墙脚和低位墙身,令到地板和門脚發黑,可能剛浸到出門口工人發現才関返水掣,經過一段時間門框地脚己發黑。

樓上講得啱, 呢間係浸水屋, 唔係滲水屋, 如果滲水係樓下嗰戶受災, 況且間屋從未有人入住點會屋中間有滲水問題?

有冇問吓   上上下下左左右右   既朋友,有冇出事?

好嚴重 俾間浸水發霉屋黎, 樓主有無即刻落 2 樓嘈?

最怕執完無事但之後出事, 滲到留下個層仲大鑊, 係喎, 不如嘗試搵留下單位睇下天花有無出事穩陣D喎.

嘩,樓主三座咩室,
柅賜下樓上樓下會唔會出事?

desperate 發表於 2015-7-30 10:54
好嚴重 俾間浸水發霉屋黎, 樓主有無即刻落 2 樓嘈?

同佢地嘈有咩用, 唔通佢會換第二個單位比我嗎? 如果得既就最好啦. 驗樓師已幫我另外詳細寫左這些位置需要執修的地方. 現在唯有睇下佢同我執成點先.