綠悠雅苑 Greenview Villa 業主討論區

搜索
 距離「綠悠雅苑」關鍵日期:
樓主: greenview123

曱甴 & 狗 嘅問題

mctreat1022 發表於 2019-7-24 12:41
我覺得唔似真鄰居。(我覺得每一層應該取消垃圾房好似公屋咁啲垃圾應該放喺每家每戶門口等人來收........ ...

應該係曲線抽水,反串緊樓主,唔好咁認真。

生於亂世, 有時爆兩句, 有助平行生活!
公民之路, 路漫漫長...共勉之!

我都想問點解管理費咁貴
因為屋苑多公共地方?平台公園?

803 發表於 2019-7-23 16:07
係呀,垃圾房好多曱甴又多蚊蟲,管理費咁貴清潔做得唔好,我覺得每一層應該取消垃圾房好似公屋咁啲垃圾應該 ...

笑死我

無錯! 咁管理費咁貴, 成日有曱甴,飛蟲,滴水,污糟, 投訴無門, 房協無電話! 廢嘅辦事處+業主立安法團!
真係要搵議員/傳煤/遊行發聲。。。
其實我哋自己都可以掉垃圾落個窿到,反正都無清潔, 好多時又唔換垃圾袋, 地下有垃圾食物都唔理, 咁為何要我哋心心咁貴管理費❗❗❗

樓主千萬不要被咬到才告佢,太遲了, 打8支針,又唔知有無後遺症,又有疤,咁就一世! 記得狗係蝦怕狗人, 所以你記住有咩事, 踢佢個鼻, 仲有我建議帶定一知細嘅殺蟲水/漂白水, 有什麼事都可以保命。。。

greenview123 發表於 2019-7-31 22:09
無錯! 咁管理費咁貴, 成日有曱甴,飛蟲,滴水,污糟, 投訴無門, 房協無電話! 廢嘅辦事處+業主立安法團 ...

樓主?????你自己咪係樓主囉。
呢條友精神分裂,自己同自己講野,定係唔記得切換帳號???
仲要踢人隻狗又用殺蟲水噴狗,你呢啲心理變態投訴狂就少啲出街啦。

Russell0 發表於 2019-8-1 09:16
樓主?????你自己咪係樓主囉。
呢條友精神分裂,自己同自己講野,定係唔記得切換帳號???
仲要踢人隻狗又用 ...

唔記得換賬號嚕

greenview123 發表於 2019-7-31 22:09
無錯! 咁管理費咁貴, 成日有曱甴,飛蟲,滴水,污糟, 投訴無門, 房協無電話! 廢嘅辦事處+業主立安法團 ...

有病就快d食藥啦,

少年,你太年輕了。你以為這個論壇上真的有那麼多人回覆你的帖子?其實都是我一個人回的,不然我再換個ID發同樣的話給你看。

人可以無錢但唔可以無知,但放心無知有得求,可以從學習中改變。

1. 垃圾房點解多曱甴無得怪晒清潔公司,有好多鄰居張垃圾放係地上有垃圾桶又唔放可能你果層無呀但我果層就有你估啲曱甴唔會去第二層。
2. 呢個屋苑係比養狗嘅屋苑當然狗主要自律,另外根據香港法例167D章 《危險狗隻規例》香港要帶口罩嘅狗隻只得四種格鬥狗,基本上呢四種狗香港冇乜人養。無端端要求啲狗載乜嘢口罩,你咁怕狗咬可考慮着盔甲出街,我相信係香港比狗咬嘅機會率遠低於比精神有問題既人用化學液體襲擊如(殺蟲水/漂白水)。
3. 房協係有電話歡迎各街坊隨時致電,你問保安員、會所職員、地下客戶服務部都可以拎到電話,問都冇問過就嘈喧巴閉話冇房協電話。
4. 另外本屋苑係冇業主立案法團,有陣時我都懷疑你係咪根本住呢個屋苑,本屋苑只有業委會,業委會權限有限只可以講係居民代表。

下面法律資料比你參考
第212章 《侵害人身罪條例》
23條 意圖損害等而施用毒藥等
任何人意圖使他人受損害、精神受創或惱怒而非法及惡意向該人施用或導致向該人施用毒藥或其他殘害性物品或有害物品,或導致該人服用毒藥或其他殘害性物品或有害物品,即屬犯可循公訴程序審訊的罪行,可處監禁3年。
第169章 《防止殘酷對待動物條例》
(1)任何人 ——
(a)如殘酷地打、踢、惡待、過度策騎、過度驅趕任何動物或殘酷地使任何動物負荷過重或殘酷地將其折磨、激怒或驚嚇,或導致或促致任何動物被如此使用,或身為任何動物的擁有人而准許該動物被如此使用,或因胡亂或不合理地作出或不作出某種作為而導致任何動物受到任何不必要的痛苦,或身為任何動物的擁有人而准許如此導致該動物受到任何不必要的痛苦;或
一經循簡易程序定罪,可處罰款$200,000及監禁3年。