綠悠雅苑 Greenview Villa 業主討論區

搜索
 距離「綠悠雅苑」關鍵日期:
樓主: hehehaha

綠悠個客戶服務部

Rayland 發表於 2019-3-29 08:27
這個就是我們的無奈

選笫一屆主席果陣結果不似預期,雖然唔熟后選人,但睇資料來計,,,,,果晚搞天光,個遊戲唔係普通人識玩,又無呢D知識,真係要靠選出來果班,只可以信佢地

所以我話我哋應該自己造成業委以外嘅小組,主力監察實況,唔會偏幫業主或房協。。。 務求
1 推動其他業主多認識,多參與
2 確保資訊透明同埋有紀錄可隨時翻閱

trex 發表於 2019-3-31 23:54
所以我話我哋應該自己造成業委以外嘅小組,主力監察實況,唔會偏幫業主或房協。。。 務求
1 推動其他業主多 ...

理念雖好, 但原有業主要抽身參與其中可能有點難(eg.家庭, 工作, 等等)
可有其他可行方案?

987951 發表於 2019-3-29 22:41
選笫一屆主席果陣結果不似預期,雖然唔熟后選人,但睇資料來計,,,,,果晚搞天光,個遊戲唔係普通人識 ...

咩事?有段古?

hehehaha 發表於 2019-4-1 14:51
咩事?有段古?

只可意會,如果、你當晚唔响度就好難講到你明

987951 發表於 2019-3-29 22:41
選笫一屆主席果陣結果不似預期,雖然唔熟后選人,但睇資料來計,,,,,果晚搞天光,個遊戲唔係普通人識 ...

如果我冇搞錯的話,第一屆搞得好夜,原因主要係﹕
1. 下下都要職員掃樓搵人落黎,冇辦法準時開始(反正每次都係咁)
2. 第一次參選既人多,我認為係好事,但一定慢,你諗下每人自我介紹幾分鐘,加埋都成個鐘啦。
3. 第一次選舉係人手點票的,仲要多候選人,點票都點到夜深。(所以之後咪出錢租OCR掃描,當堂快好多)

第二屆少左人選咪快少少。其實我期望第一屆落選既人出黎再選的,大家有得揀先好嘛。我認為有D落選者一樣幾有熱誠,何況就算落選都可以落黎開會一齊傾。我記得第一次候選人連建築師都有,好似Rayland話齋,有D野係要專業人士先問得到肉。物業管理牽涉咁多野,委員好多時唔係果門專業,管理處咁講大家咪咁聽。

房協係非牟利機構(唔講唔知,睇維基先知),佢唔需要好似出面D發展商咁特登掠你水,但佢設計既公契當然係先保障佢自己而唔係為你。而做野既人正常計都唔會將你D錢當自己D錢咁慳(諗下你自己返工有冇對公司咁偉大)。唔理係管理處定業委,都必然係需要有人監察,唔係就算個個好人,都一樣會做到「滑牙」。

去到尾都係睇業主有幾關心屋苑,同願意付出幾多時間同精力。你參與多一點,管理處做野就上心一點,事情咪自然好一點。如果個個都旨意人地「成功爭取」自己坐享其成,咁最後自然係樣樣打折扣。

trex 發表於 2019-3-31 23:54
1 推動其他業主多 ...

最好係直接黎列席業委會會議,覺得邊度有問題,當場問管理處請佢解釋清楚。

多幾個人、多幾雙眼,唔同角度發崛唔同問題,自然冇咁易睇漏。

重點
<<<去到尾都係睇業主有幾關心屋苑,同願意付出幾多時間同精力。
你參與多一點,管理處做野就上心一點,事情咪自然好一點。
如果個個都旨意人地「成功爭取」自己坐享其成,咁最後自然係樣樣打折扣。>>>

Rayland 發表於 2019-4-7 17:54
重點

對,各位業主一齊去開會吧。

係喎, 我都好想知佢哋幾錢人工, 好似無野做, 又有冷氣。 我次次入去都無人, 喺晒back office傾計, 無人出嚟招迎, 明明門鐘已響, 無次都等好耐先有人絲絲然走出嚟, 但係你要主動同佢講野佢先會同你講野。 非常唔pro❗其實請清潔姐姐and 佢哋d 錢係咪可以退還/扣減我哋嘅管理費?