綠悠雅苑 Greenview Villa 業主討論區

搜索
 距離「綠悠雅苑」關鍵日期:
樓主: hehehaha

綠悠個客戶服務部

不滿樂年花園法團與房協和解
翻查資料,涉案房協位於長沙灣的樂年花園官非不斷。兩年前有業主發現房協雖全資擁有屋苑商舖及車位的「屋邨公用地」業權,但只負責地段小部份管理費,其餘均需由小業主支付的「住宅管理費」扣除。小業主質疑房協濫收管理費,每年度多收50多萬元至100多萬元不等,估計涉款高達1,300萬元小業主原擬入稟土地審裁處,惟房協去年2月先發制人,入稟高院控告業主立案法團,要求法庭聲明根據大廈公契,房協毋須就屋苑的「非住宅用地」支付管理費;並於同年4月入稟區院指小業主的指控誹謗,令人認為房協做事不合法、不道德及可恥,損害聲譽。

hehehaha 發表於 2019-3-29 11:10
不滿樂年花園法團與房協和解
翻查資料,涉案房協位於長沙灣的樂年花園官非不斷。兩年前有業主發現房協雖全 ...

有過真實案例了, 各位業主們, 如果再唔認真留意自己屋苑的情況, 就真係有可能被濫收管理費架啦.

hehehaha 發表於 2019-3-29 11:13
有過真實案例了, 各位業主們, 如果再唔認真留意自己屋苑的情況, 就真係有可能被濫收管理費架啦. ...

我一直以為, 我地係房協睇住, 應該好過其他私家屋苑, 但睇過其他新聞資料, 原來唔係咁, 濫收管理費係真係會發生的.

個真實案例係班法團誹謗喎
"其後業主立案法團換屆,新一屆法團有意與房協和解,終止訴訟。和解條款包括房協不需賠償管理費,日後只按舊方式付管理費;法團須承諾日後不再向房協追究,並支付房協30萬元律師費。"
如果係有料嘅,就唔會唔追究房協啦,房協咁大間公司,要貪要做數,點輪到客服中心班人啊
BTW依家我地冇真憑實據,胡亂推測,小心比人告誹謗啊,你仲要話佢地有睇呢個討論區添

http://s.nextmedia.com/realtime/ ... _content=share_link
譚香文入稟控誹謗勝訴 龍蟠苑業主立案法團須賠80萬元
呢單就真實個案,成立法團就會比人告,因為變左法人,班委員做錯事,就全村人比錢賠嫁。
變左法團,變相比大權班委員,佢地鍾意點玩就點玩,油水油水係咁搶,我地條村都5年啦,又差唔多時候要維修,比機會班未來委員抽水,由其係咁,我比房協玩好過,起碼叫做NGO,玩極有個泡。

有排都去唔到法團,其實並不是只有兩條路的。
以我的理解,如果業主齊心,基本上業委會已經俱有足夠的力量。
當業主隨時夠票可以換走大廈公契管理人時,
管理公司必定尊重業委會的所有決定。

好多公契寫明屋苑要負責維修停車場出入的路面,
而租金就是發展商入收。即貼錢比佢做生意。
又正如有些公契,你永遠都不夠業權去趕走管理公司。
所以,不要以為法律就一定會公平公正,法律只是按文字判輸贏。
而且有財力,一定贏在起跑線!

Russell0 發表於 2019-3-29 12:11
個真實案例係班法團誹謗喎
"其後業主立案法團換屆,新一屆法團有意與房協和解,終止訴訟。和解條款包括房 ...

所以我一直信有唔少人睇緊個POST係真既, 傾到第5頁你終於出來啦.

但我冇講過客服中心班人做數貪數喎, 而係一開題就話想知係咪真係需要咁多人手, 睇下有冇得開源節流喎.
多謝你又危言聳聽地又關心我比人告誹謗, 但我一早講左唔係要同管理處的人過唔去, 反而我地一直討論緊的重點係希望所有項目增加透明度,鼓勵業主齊心多啲去參加大會(好似RAYLAND講要齊心).

Russell0 發表於 2019-3-29 12:31
http://s.nextmedia.com/realtime/a.php?i=20190326&s=6996647&a=59414980&utm_source=url_copy&utm_medium ...

可惜你似乎係寧願企喺度比房協抽你水.
其實要列出業主對管理公司的正面或負面的新聞絕對唔難, 我之前引用左啲成功例子又唔見你出聲(奇怪)?

你都話啦, 5年啦, 來緊真係要錢起來, 每位業主都有份的, 所以最緊要係業主認真, 齊心, 關心, 自己的錢才會用得其所.

踢走不濟管理公司 雲疊花園靠自己6年未加費

「招標妥」接720宗合資格申請 助珊瑚閣省3千萬 每戶業主慳10萬

疑職員穿櫃桶底盜340萬元 管理公司入稟同控海悅花園兩法團成員隱瞞事件

Rayland 發表於 2019-3-29 15:03
有排都去唔到法團,其實並不是只有兩條路的。
以我的理解,如果業主齊心,基本上業委會已經俱有足夠的力量 ...

太好了!