綠悠雅苑 Greenview Villa 業主討論區

搜索
 距離「綠悠雅苑」關鍵日期:
樓主: hehehaha

綠悠個客戶服務部

hehehaha 發表於 2019-3-26 10:28
係, 所以業主們要多負責, 一齊去投票!!  免比人當提款機為所欲為!

黃埔花園被指賬目混亂惹居民不滿

加管理費,不需由投票決定的!你還記得上次加有投票嗎?

黃埔花園被指賬目混亂惹居民不滿<<< 我們的賬目........ 你睇下就知好多地方都解釋唔到。全不透明。
免比人當提款機為所欲為!<<< 過去一年已經被額外提取4% 了

mctreat1022 發表於 2019-3-25 16:09
4月1日後,對比今日係長左定短左?

我都想知.....但知道後怕想鬧爆.

hehehaha 發表於 2019-3-26 15:19
我都想知.....但知道後怕想鬧爆.

有D古惑

yun解釋得好詳盡
財務數字上有很多地方不透明, 只能用常識去判斷.
管理公司要取信於民, 就要公開更多的資訊, 否則不免令人懷疑.
例如, 前業委戴先生質疑過會計費用, 請個半職都不用如此貴!
結果...這幾年的會計費用冰封了.
又例如, DAY one開始, 基本上年年都有講的節能, 結果是不減, 反而不合理地年年大幅上升!
若如此都過到關...情況不會自動好轉, 只會不斷重覆.
我們沒有什麼專業知識, 但不能什麼都照單全收, 業委雖然是咨詢機構, 但亦可以進行FACT CHECK.
在對比之下, 有疑問的地方, 就向管理公司查詢.
業戶亦可以透過自己專業的知識, 又或者人脈, 向業委提供意見, 方是正向循環.
只靠幾個義務的業委去守大門, 我們可以期望什麼呢!?

Rayland 發表於 2019-3-28 08:20
yun解釋得好詳盡
財務數字上有很多地方不透明, 只能用常識去判斷.
管理公司要取信於民, 就要公開更多的資訊 ...

係囉, 多啲人出聲啦!

我敢肯定, 班管理公司, 實話之我地, 要幾多就加幾多, 但我地出聲, 多啲了解, 佢地多啲透明, 唔會亂咁加!

其實呢個屋苑好多專業人士, 就算平時在呢個討論區唔多出聲, 都唔緊要, 最重要係大家來緊開業主大會, 了解下, 投下票啦.

hehehaha 發表於 2019-3-28 09:20
係囉, 多啲人出聲啦!

我敢肯定, 班管理公司, 實話之我地, 要幾多就加幾多, 但我地出聲, 多啲了解, 佢地 ...

但講來講去都係個幾個人

這個就是我們的無奈

有冇興趣自己開茶敍當面傾?可能有助組織行動?

業主立案法團 VS 業主委員會

日日有樓睇- 每集內容- 2019.03.15 - 法團與業委會- tvb.com
(請留意11:05)
http://news.tvb.com/programmes/a ... aede603831b6947a113

我地綠悠雅苑暫時只有業主委員會, 簡單講,
管理公司的地位大過業主委員會, 相反如果係;
業主立案法團地位就大過管理公司.

所以某情度屋苑的管理收費事宜, 都係管理公司話加就加.(有錯請指教)

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?立即註冊