綠悠雅苑 Greenview Villa 業主討論區

搜索
 距離「綠悠雅苑」關鍵日期:
樓主: hehehaha

綠悠個客戶服務部

hehehaha 發表於 2019-3-22 09:17
有問題,直接發信給管理處,or App 上傳。

白紙黑字,最好cc 俾主席

mctreat1022 發表於 2019-3-22 10:27
白紙黑字,最好cc 俾主席

點比?

其實有野想反映, 有咩官方方法?

官方方法< < 給管理處有Email / App ,給主席就寫信然後放入各座的業委會信箱

mctreat1022 發表於 2019-3-22 14:08
官方方法< < 給管理處有Email / App ,給主席就寫信然後放入各座的業委會信箱 ...

試過嗎? 有冇用?

說出重點

上次問卷調查對管理處意見,我已經表明不滿意管理處服務,保安我是滿意的。但他們出通告話92%業戶滿意其服務,我對呢個結果好懷疑,不知業委會可否知道其可信性。

幾個月前我到管理處查詢捐贈月餅安排,因為從報章得知綠悠是接收點之一,但管理處居然一張通告都冇出,直接問他們都答唔出要我留電話,留電話後都冇人覆要我再去管理處問才叫我直接交給他們。懶惰程度可見一班。

或者我講下D我講到既野先啦。

1. 管理處人手包括一名經理、一名高級主任、一名主任、一名客戶服務主任、一名助理主任、兩名維修員。另外兩名助理保養經理(分別負責建築和屋宇設備)只是部分時間駐苑。

2. 經理人酬金不是經理收,而是房協收。簡單點說,是房協提供物業服務的報酬。(大家覺得佢服務好唔好,值唔值就後話。)
個情況等於你請保安公司,都唔會淨係畀保安人工,有部分係保安公司既盈利一樣,經理人酬金就係房協既「盈利」。只係保安公司唔會話你聽佢自己賺幾多,房協就話明佢賺你呢筆數咁解。
酬金是按實際支出的8%收取,上屆業委已經要求過減低酬金並獲答應(當時都有通告大家)。日後適當時候會再提出。

3. 總辦事處支出說成顧問費似乎有點誤解,那是房協總部提供房苑部分服務的支出。
因為管理處人手有限,其實是不可能完全自給自足,例如你會留意到上面個人手名單連會計職員都冇。
換言之屋苑出入既數都要經房協總部既會計職員處理,咁屋苑就要分擔呢個會計職員既部分費用(因為佢應該唔只服務我地)。同樣地,無論係屋苑招聘員工、採購招標等等既行政服務,都係要經總部,所以會有呢筆「總辦事處支出」。

以上各點,各位可以平時多點留意大堂通告,一樣可看到。委員手上的資料也是這些。

4. 如果我冇記錯的話,管理處職員的分工包括每一座各有一個主任負責跟,職員同時分頭各自負責跟進某些範疇的工作,例如有個職員負責跟保安合約、有個跟清潔合約(大堂間中有清潔工作的照片就是他拍下作存檔紀錄的)之類。

至於大家懷疑職員係咪筍工、係咪偷懶之類,班委員同大家一樣都要返工,唔會跟住佢地做野,講唔到。我亦認為身為委員不宜去作這種猜測,但我們可以繼續迫他們更節約一點。(其實之前有D位佢地係有慳過,例如部分維修其實係駐苑維修員用起樓剩低既備料自己搞掂,唔使外購或者搵人搞。但隨著時間過去這些備料已逐漸減少,這也是維修開支增加的原因「之一」。當然佢地慳得夠唔夠就後話,喺我地角度只要你加管理費就梗係唔夠。)

5. 根據公契房協是管理人,理論上你可以召開業主大會要求換管理人。甚至你可以成立業主立案法團,到時換管理人都得。
但你睇下歷年業主大會都要職員洗樓「求」業主來出席才湊夠法定人數,你就知可能性有幾大。
(還有別忘記房協擁有停車場,停車場佔的投票份額是5971,中型單位一個先得53。)

同理亦解釋左上面James既疑問。我個人傾向不認為管理處會偽造問卷調查結果的(當然他們絕對會把結果「演繹」得比較好聽和正面)。首先虛造文書是犯法的,反正就算調查結果不好你也很難換經理人,他們何必要以身試法(犯法是他們要坐監,不是房協坐,畀你會唔會咁做﹖)。
其次就是,你看開業主大會也很多人愛理不理,就會明白很多業主對屋苑管理根本沒意見。這些「沉默大多數」你塞張問卷叫佢填,佢填「滿意」冇咩出奇。

(別忘記,香港看來民怨載道,但林鄭最新的評分仍有50.9分……)

4月1日後,對比今日係長左定短左?

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?立即註冊

yun 發表於 2019-3-23 16:27
或者我講下D我講到既野先啦。

1. 管理處人手包括一名經理、一名高級主任、一名主任、一名客戶服務主任、一 ...

YUN, 謝謝你用時間心機逐一解釋, 我已經明好多了.

當中最想做的, 就係你講的"可以繼續迫他們更節約一點", 同時都包含更透明的知道呢班管理人員的工作, 是否需要咁多人, 咁多開支!

其實講到『洗樓』真係只能怪自己真係冇同同層鄰居打好關係。。。。 議題上其實無分大細,業主都有『責任』去參與(連投票都唔到真係冇得投訴)。。。 如果每層都有一個業主做好啲打通關係,不論call投票定係起碼投代理人都好。。。

trex 發表於 2019-3-26 10:03
其實講到『洗樓』真係只能怪自己真係冇同同層鄰居打好關係。。。。 議題上其實無分大細,業主都有『責任』 ...

係, 所以業主們要多負責, 一齊去投票!!  免比人當提款機為所欲為!

黃埔花園被指賬目混亂惹居民不滿

狂加管理費