綠悠雅苑 Greenview Villa 業主討論區

搜索
 距離「綠悠雅苑」關鍵日期:
查看: 4369|回復: 60

綠悠個客戶服務部

見大家都主要講緊保安的質素/要唔要等等.
我另外都好想知, 綠悠個客戶服務部(地下嗰個), 裡面做野的人啲糧, 係咪我地管理費包埋?
如果係, 我好想知佢地有幾多人, 每人的月薪幾多? 做左啲乜? 感覺好唔透明, 我私疑佢地先係最舒服的文職,
因為有返工的業主基本上係搵唔到佢地, 事闗我地放工, 佢地又放工, 星期六日, 紅日又必放假, 工作量肯定多唔過保安同2樓綠悠雅聚.

保安做得好唔好, 好易就睇到, 反而客戶服務部, 除左出MEMO, 就係安排清潔, 保安, 定期搵人報置裝飾等等全部的外判工作, 真正筍工一份.

如果佢地份糧唔係我地管理費出, 就當我冇講過.(btw佢地好得閑, 有睇呢個討論區架, say個hi先)

我另外都好想知, 綠悠個客戶服務部(地下嗰個), 裡面做野的人啲糧, 係咪我地管理費包埋?<<<根據2018年12月份屋苑收支表,職員費用為$2,674,090 ,同期保安員費用為$4,181,535,以上費用是屋苑支出。
如果係, 我好想知佢地有幾多人,<<< 印象中管理處6人,雅聚3人,技術人員1~2人。(有錯請指正)
每人的月薪幾多?  交俾你推算下
客戶服務部做左啲乜?管理及營運屋苑,監督各外判商,處理投訴,管理屋苑財政.........(我估)
事闗我地放工, 佢地又放工, 星期六日, 紅日又必放假<<< 我都想應徵

還未計「總辦事處支出」

mctreat1022 發表於 2019-3-20 15:09
我另外都好想知, 綠悠個客戶服務部(地下嗰個), 裡面做野的人啲糧, 係咪我地管理費包埋? ...

係呀, 份工真係好好做架, 返來好似渡假咁

mctreat1022 發表於 2019-3-20 15:23
還未計「總辦事處支出」

又係咩來? 唔方好, 點會笑得出?

hehehaha 發表於 2019-3-20 15:35
又係咩來? 唔方好, 點會笑得出?

2018 全年
總辦事處開支 約457,000 ,經理人酬金 $1,256,000 (全部都係屋苑開支)

總辦事處開支 << 類似顧問費
房協的支出是屋苑最大的支出.
開源在我們的屋苑是唔WORK的, 因為個支出太...化學

例子1: {如果我沒有理解錯的話)
康樂地方與設施支出
2017年實際的$2,235,199,預算2019加到去$2,585,989,增加了
$350,790,這個已經接近上面會所2018的一年收入!?
在會所沒有大變之下,
兩年間可以完全對消會所的所有收入?請用常理來解釋下。

例子2:
職員及房協相關的支出由2017年的422萬, 預算增加到2019年的461萬.
兩年間10%

我還有其他例子...

其實我相信大部份主戶最關心係錢要用得其所, 可惜而家的管理費太貴(貴絕附近屋苑), 所以近期興討論CUT保安來開源節流, 但我都同時希望所謂客戶服務部, 要多啲透明, 表面咁睇, 唔覺得佢地需要咁多開支, 尤其經理人酬金 $1,256,000 , 簡直不知所謂, 我唔係私人公司, 洗鬼比酬金佢呀!

hehehaha 發表於 2019-3-21 09:09
其實我相信大部份主戶最關心係錢要用得其所, 可惜而家的管理費太貴(貴絕附近屋苑), 所以近期興討論CUT保安 ...

我就肯定, 即使重新出過個POST, 請新的位, 唔寫明有經理人酬金, 都一定會有人做!

問題應該係源於冇得揀,我理解綠悠管理係好似西隧咁。。。 焗比房協做。。 好似有期限??。。 有無人可以confirm?

與其同依家啲staff過唔去,我覺得應該合理地要求房協交出清晰帳目,有無可能??

我擔心係而家佢哋不停jack up個價。。。 將來要搵一間價錢公道實際嘅會好難。