綠悠雅苑 Greenview Villa 業主討論區

搜索
 距離「綠悠雅苑」關鍵日期:
查看: 2780|回復: 30

珍寶冷氣好PK

住左三年,部冷氣16年已經壞一次零件維修,本人住一房,一壞就兩部都唔用得。
平時成日噴水,上次一打大風風就壞,係,當風唔應該開冷氣,自己唔小心。
於是打俾珍寶叫人來睇,個師傅來睇收600,之後報搭棚2650,零件800-1000.
冇計拉,照俾。點知搭好棚,個師傅來睇又話換零件都唔止,漏雪種要2500。
加埋成七千去整部爛鬼機,
我真係頂佢個肺,咁貴唔早D講,買過部好過啦!漏雪種多數係裝得唔好,
好大機會係上次求其整博再維修。我投訴個師傅,珍寶話叫經理打俾我又唔敢打。
有咩理由三年壞幾次跟住又漏雪種,我都係正常使用。
冷氣我會另外買。不過條氣頂住。我仲有咩辦法維護權益?
請各位鄰居俾寶貴意見!

買部新連安裝幾錢?

未買,係百老匯叫左個師傅聽日上來睇位。

珍寶個經理打來話2500俾個7折我,我返問佢會唔會甘多錢整部咁多嘢壞,喉又裝得唔好嘅機?佢同意,話裝時係一個Project咁裝。不過最後係因為棚架錢未收,要同我收返。我投訴個師傅,佢根本就係敷衍我。

雖然冇人表示關心,我仍交代結局。原來珍寶咁串,因為換冷氣我一房單位好麻煩,要拆牆,安裝拆機費百老匯的人報成七千未包拆牆。後尾我搵左其他師傅來睇,部機加雪種都冇用,半傷殘,仲漏油,醫返都唔長命,佢話D project 機有時係咁,睇你運氣。最後我唔要一拖二,換左兩部冷氣。今日搞掂,希望可以用耐D。問左座頭我係第四個換冷氣。

房同廳兩部壓縮機唔係分開㗎咩? 係一拖二??

一座C和D單位交樓係一拖二,B和E樓下目測係兩部纖體型分體式。

sing 發表於 2018-10-3 17:38
雖然冇人表示關心,我仍交代結局。原來珍寶咁串,因為換冷氣我一房單位好麻煩,要拆牆,安裝拆機費百老匯的 ...

嘩, 好貴...

不過我房(兩房)入面個冷氣都唔算涼...開22度, 訓近窗台o個個成日都覺得熱...

如果佢一壞, 我都諗住換過第二部...

我之前壞電路板, 個師傅入黎睇左兩眼就話無得搞要搭棚, 收左檢查費就走左......

jerlarry 發表於 2018-10-8 17:27
我之前壞電路板, 個師傅入黎睇左兩眼就話無得搞要搭棚, 收左檢查費就走左...... ...

請問幾時壞電路板? 收左檢查費最後有冇維修?